Belgische Kamer erkent genocide tegen jezidi door IS
De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdag 15 juli de genocidemisdaden van terreurgroep Islamitische Staat tegen de jezidi in Irak erkend. Ze keurde daarvoor unaniem een resolutie van N-VA en het cdH goed. De tekst roept ook op tot vervolging van die misdaden.
De jezidi’s zijn een etnische minderheid die behoren tot het Koerdische volk en die vooral in de Noord-Irakese regio Sinjar en in Shekhan, ten noordoosten van Mosoel, woonden. Met hoeveel ze precies zijn, is niet duidelijk, maar volgens schattingen zou het wereldwijd om ongeveer 800.000 mensen gaan.
In 2014 lanceerde terreurgroep Islamitische Staat grootschalige zuiveringen op jezidi-dorpen in Irak. De mannelijke bevolking werd systematisch uitgemoord, terwijl vrouwen als sekslavinnen werden verkocht en kinderen tot IS-strijders werden opgeleid. Nog altijd worden honderden mensen vermist. IS beschouwt het jezidi-volk als afvallig en vijandig, omdat het er een eigen religie op nahoudt en Koerdisch spreekt.
CdH-Kamerlid Georges Dallemagne en Koen Metsu (N-VA) dienden in de Kamer een resolutie in met de vraag aan de regering om die misdaden te erkennen als genocide en om “alle interne en internationale rechtsmiddelen aan te wenden” om te verzekeren dat de feiten niet onbestraft blijven. De tekst werd ook ondertekend door de meerderheidspartijen en oppositiepartij DéFI.
“Dit is een erg belangrijke stap in het collectieve verwerkingsproces van de jezidigemeenschap”, verklaarde Metsu eerder al na de goedkeuring in de commissie. Tijdens de hoorzittingen ter voorbereiding van de resolutie werden verschillende Jezidi-slachtoffers aan het woord gelaten, waaronder Nadia Morad, de Jezidi vrouw die in 2018 de Nobelprijs voor de vrede kreeg, alsook juristen en experten zoals reporter Rudi Vranckx.
De goedkeuring betekent dat de systematische uitroeiing en bekamping van het Jezidivolk door Islamitische Staat door de federale regering zal worden erkend als genocide. Tot op heden ging geen enkel land zo ver als België, weet Kamerlid Metsu. “Na onze doorreis in Syrië waren Georges d’Allemagne (cdh) en ikzelf er enorm op gebrand om iets voor dit volk te doen. Het waren immers zij die tot de grootste slachtoffers van IS gerekend kunnen worden. Vandaag geven we de Jezidi hun waardigheid terug.
Bijna zeven jaar na hun bevrijding toont de politiek zijn menselijke kant en laat ze aan de Jezidi weten dat niet enkel de Sinjarbergen, maar ook wij hun bondgenoten zijn in de strijd tegen de Islamitische Staat. Toch mogen we niet vergeten dat tot op de dag van vandaag nog 2.500 Jezidi-kinderen en -vrouwen in de klauwen van IS zijn.”
Met de goedkeuring in de Kamer komt Koen Metsu één van zijn vijf beloftes na die hij na zijn reis deed. Hij lichtte die beloftes ook toe op Hevi-TV op 4 maart 2021 en in het onderhoud met een delegatie van Hevi Vlaanderen op dinsdag 25 mei in het gemeentehuis van Edegem waar hij burgemeester is. De reis naar Rojava in december 2020 samen met kamerlid Georges Dallemagne (cdH) en Heidi De Pauw, CEO van Child Focus, en drie persmensen (RTBF, Le Soir en De Morgen) heeft een sterke indruk op Koen Metsu nagelaten over de situatie van de Koerden. Hij schreef er een boek over: Ontwapend. De ongelijke strijd. Uitgegeven bij Doorbraak.

Artikel: Marcel De Prins

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *