18/03/2018 is dankzij Turkije en de Syrische islamitische rebellen de geschiedenisboeken ingegaan als de zoveelste zwarte dag in de Koerdische geschiedenis. Op die dag, vandaag drie jaar geleden, is de Koerdische enclave Afrin in het noordwesten van Syrië compleet in de handen van Turkije gevallen. Turkije noemde dit offensief, “Operatie Olijftak”.

De naam “Olijftak” kwam niet uit de lucht vallen. Afrin is enorm rijk aan olijfbomen en ongeveer meer dan 30% van de olijfolieproductie in Syrië komt uit Afrin (link). Het verkopen van olijven en olijfolie was en is de belangrijkste inkomensbron voor Koerden in Afrin. Turkije heeft ervoor gezorgd dat het beeld van een olijftak, als symbool voor vrede, is veranderd naar een symbool voor terreur en destructie.

Twee jaar geleden schreef ik dit stuk (Afrin: een jaar bezet) over de bezetting van Afrin. Destijds had ik gehoopt dat dit van tijdelijke duur zou zijn, en dat ik niet nog een stuk over de bezetting zou moeten schrijven. Ik had een grote hoop dat Afrin snel bevrijd zou worden en dat de meer dan honderdduizend uit Afrin gevluchte Koerden terug zouden kunnen keren naar hun door de Arabieren ingenomen huizen. Helaas is dat niet gebeurd. Integendeel, er zijn nog meer Koerden ontheemd, zowel uit Afrin als uit andere delen van Noord-Syrië. Afrin was namelijk niet de enige plek die is aangevallen door Turkije en haar huurlingen van het Vrije Syrische Leger (VSL) sinds 2018 (Link) (Link).

In oktober 2019 begon Turkije met een ander offensief tegen de Koerden in Noord-Syrië. Het offensief kreeg de naam “Operatie Vredes Lente”. Dankzij het besluit van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump, om de Amerikaanse troepen in Syrië uit het grensgebied met Turkije terug te trekken, kon Erdogan met het offensief beginnen. Met dit offensief heeft de Turkse staat wederom de hele wereld haar ware gezicht laten zien. Als gevolg van deze illegale invasie zijn er meer dan honderdduizend mensen ontheemd, en tientallen mensen zijn hun leven kwijtgeraakt (Link).

De offensieven verschilden niet veel van elkaar. In beide operaties zijn VSL strijders ingezet als huurlingen door Turkije om de Koerdisch gebieden in het noorden van Syrië etnisch te zuiveren. De Syrische oppositie, hoe gek dat ook klinkt, oversteeg het regime van Assad wat betreft mensenrechtenschendingen tegen de Koerden. TIjdens de eerste dagen van het offensief “Vredes Lente” hebben VSL strijders de Koerdische politica Hevrin Khalaf samen met haar privechauffeur doodgeschoten, ondanks dat ze allebei ongewapend waren. Ze werd uit haar auto getrokken en bij haar haren meegesleept (Link).

Terug naar Afrin. Erdogan beweerde destijds dat de “Operatie Olijftak” bedoeld was om de Koerden in Afrin van de YPG (de Volks Bescherming Eenheden, een Koerdische militie) te bevrijden. Echter behoort dit tot een van zijn vele propaganda middelen waarmee hij zijn geweld jegens de Koerden probeert te legitimeren. Helaas wordt de propaganda van de Turkse staat klakkeloos overgenomen door andere media zoals de NOS (Nederlandse Omroep Stichting) en verspreid als harde feiten over wat er precies in Afrin gebeurt. Een voorbeeld is een item op de site van de NOS op 28/04/2020 (Link), waar er wordt geschreven dat Turkije in Afrin tegen Koerden vecht die zich van Turkije willen afscheiden. Dat Turkije zich niet eens op eigen grondgebied bevindt, wordt compleet aan voorbij gegaan.

Sinds de “bevrijding” van Afrin verschijnen er dagelijks berichten over ontvoeringen, afpersing, seksuele intimidatie en etnische en religieuze zuivering gepleegd door het VSL (Link). Volgens een rapport (Link) van Syrians for Truth and Justice, zijn er alleen in 2020 meer dan 877 onschuldige mensen gearresteerd door het VSL. Deze gruweldaden en schendingen worden door Turkije goedgekeurd. De Turkse staat kan haar handen niet in onschuld wassen over de mensenrechtenschendingen in Afrin. Volgens een rapport van United Nations Human Rights Council dat begin maart 2021 verschenen is, waren Turkse soldaten en officieren aanwezig bij ondervragingen van Koerden in Afrin en andere bezette gebieden in noord Syrië (Link) (Link). Bovendien schendt Turkije het internationale recht door Koerdische burgers steeds in Syrië te arresteren en vervolgens in Turkije te berechten(Link).

Een belangrijke toevoeging is dat de aanwezigheid van Turkije in Syrië, met name in Afrin, niet vergeleken kan worden met de Amerikaanse of de Russische aanwezigheid in Syrië. Turkije is namelijk sinds 18 maart 2018 met een goed doordachte campagne van zowel etnische als religieuze zuivering begonnen. De Koerdische taal is verboden in Afrin, en wordt niet meer als een formele taal gebruikt. Bovendien heeft Turkije vele Koerdische plaatsnamen in Afrin vervangen door Turkse namen. In Afrin wonen ook Yezidi’s, waarvan velen na de invasie zijn gevlucht door continue geweld en intimidatie dat specifiek aan hen is gericht In de ogen van VSL strijders zijn de Yezidi’s ongelovigen en duivelaanbidders (Link) (Link) (Link).

Daarnaast zijn verschillende historische ruïnes in Afrin vernietigd. Sommige locaties worden omgebouwd tot moskeeën (Link). Een andere historische ruïne zoals de Tempel van Ain Dara (Link) wordt door het VSL gebruikt als trainingslocatie waar met echte munitie getraind wordt (Link). Deze historische locatie werd in de eerste dagen van de “Operatie Olijftak” gebombardeerd door de Turkse luchtmacht (Link), wat er overbleef van de ruïne is later door het VSL gestolen(Link) (Link)

De Koerden in Afrin, waaronder mijn ouders en andere familieleden, leven in terreur. Ze zijn hun leven en bezittingen niet zeker. Mijn vader moest afgelopen jaar november meer dan 50% van de olijfolie inkomsten “belasting” betalen aan de Suleyman Shah brigade. Deze groep kreeg, samen met andere groepen van het VSL, steun van de Nederlandse regering vanaf 2015 en t/m eind maart 2018 in het kader van het NLA programma. Een week geleden kreeg D66-leider Sigrid Kaag, die medeverantwoordelijk was voor het programma tussen 26 oktober 2017 en eind maart 2018, vragen hierover tijdens een uitzending van Nieuwsuur.
De einddatum van het programma laat zien dat Nederland te laat is geweest met het stopzetten van het programma. Erger nog, er was namens Nederland op 9 februari 2018 een leveringsovereenkomst getekend met het Levant Front (een verzameling van verschillende extremistische en islamitische rebellengroepen in Syrië). Dit is precies achttien dagen nadat Turkije samen met de rebellen de illegale aanval op Afrin heeft gestart (Link).

Daarnaast vallen er regelmatig burgerdoden als gevolg van gevechten tussen VSL groeperingen. Vaak hebben deze onderlinge gevechten te maken met onenigheden over het verdelen van ingenomen huizen of gestolen bezittingen van Koerden. In mei 2020 heeft een woedende menigte in Afrin, na een gevecht tussen twee groepen van het VSL, het hoofdkwartier van Al Hamzat (VSL groep) bestormd. Iedereen was geschrokken toen ze daar 8 jonge vrouwen troffen (Link) (Link). De vrouwen zaten daar al maanden lang vast, en zeven van die acht vrouwen waren in 2018 gearresteerd op valse verdenkingen van terrorisme.

Over drie dagen is het, Newroz, ook wel het begin van de lente. Een bijzonder dag voor de Koerden en andere etnische groepen in het midden oosten. Newroz betekent in het Koerdisch “nieuwe dag”, en volgens de Koerdische mythe symboliseert Newroz de dag dat Kawa, de ijzersmid, een einde maakte aan de tirannie van Dahak. Helaas zal Newroz dit jaar waarschijnlijk geen einde aan de bezetting van Afrin met zich meebrengen Integendeel, het zal waarschijnlijk een gewone dag vol pijn en ellende zijn, niet alleen voor de Koerden in Afrin, maar voor alle Syriërs in heel Syrië.

Dit jaar, 2021, markeert namelijk ook het 10 jarig bestaan van de Syrische burgeroorlog, welke op 15 maart 2011 als een vreedzame opstand begon.
De scheur tussen alle bevolkingsgroepen in Syrië is nog nooit zo groot en zichtbaar geweest. Het is niet zeker hoe lang de oorlog nog zal woeden, en hoe lang de VS, Turkije, Rusland en Iran — die steevast beweren in Syrië te zijn om de Syriërs te helpen — daar zullen blijven. Echter een ding is zeker, de aanwezigheid van die landen heeft de oorlog alleen maar langer en verwoestender gemaakt.

Zardasht Azad

Oorspronkelijk tekst van volgende link :

https://www.kurdisch-antenna.com/wp-admin/post.php?post=2321&action=edit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *