van : De Morgen

N-VA-Kamerlid Koen Metsu vraagt staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) om visa uit te reiken voor gewonde en invalide Koerden uit Syrië. Ze kunnen dan medische hulp in België krijgen. N-VA lijkt zo de Kucam-pagina om te slaan. 

Oppositieleden Koen Metsu (N-VA) en Georges Dallemagne (cdH) zijn net terug van een reis naarhet Koerdisch gebied in Noordoost-Syrië. Ze brachten daarbij een bezoek aan de Federatie voor Gewonden in Qamishli. Het merendeel zijn soldaten die met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) vochten tegen IS. 

“Jullie hadden voor mij hetzelfde gedaan”, zegt Azad (21) grootmoedig. Hij zit in een rolstoel, verlamd door zware letsels aan de ruggenwervel. “Ik heb pijn. Het is alsof ik stroomstoten in mijn rug krijg.”

Naast hem zit nog een man in een rolstoel, gewond geraakt door een sniperschot in de slag om Kobani. Rojinda, die de dagelijkse leiding heeft over de federatie, verloor dan weer haar rechterarm in 2015, toen nog maar 21 jaar oud.

“Vijfhonderd Belgische jihadisten zijn hier komen vechten tegen jullie, dus we staan bij jullie in het krijt”, zegt Metsu. “Dankzij jullie is IS bijna verslagen.Dat maakt mij nederig.”

GROTE NODEN

Niet iedereen geraakte gewond in de strijd tegen IS. Op dit moment vechten de Koerden in Syrië vooral tegen Turkije en jihadistische rebellen. In een onderhoud met enkele dokters blijkt hoe groot de noden zijn. Hulp geraakt niet tot in de Koerdische regio, door een embargo van de buurlanden. Ook Damascus laat amper hulp door in het niet-erkende gebied. 

“We voeren operaties uit, maar halen niet altijd het nodige niveau, door gebrek aan kennis en materiaal, en gebrek aan revalidatiecentra”, zegt neurochirurug Firaz Sulaiman.

Metsu en Dallemagne gaan naar huis met vijftig namen van gewonden en concrete, medische dossiers. Met een voorstel van resolutie vragen ze de Belgische regering om die te evalueren en na een veiligheidscheck van de militaire inlichtingendienst ADIV deze gewonden te laten verzorgen in ons land. 

“De eerste stap tegen het terrorisme is er zijn voor de slachtoffers”, zegt Metsu. “Ik denk dat we visa kunnen geven voor hen die de grootste medische zorg nodig hebben. Het kost ons niks: de Koerden willen zelf betalen voor de medische hulp.” 

MEA CULPA FRANCKEN

Om hen over te brengen is een visum voor kort verblijf nodig, de bevoegdheid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Metsu’s collega in de Kamer, Theo Francken (N-VA), sprak Mahdi er al over aan. Francken legde de brug met de humanitaire visa die werden uitgereikt toen hij zelf staatssecretaris was. Een van de tussenpersonen toen, partijgenoot Melikan Kucam, staat terecht voor fraude met humanitaire visa. 

“Dat is een grote kras op mijn persoonlijke werk op migratie”, zei Francken in de Kamer. “Ik geef eerlijk toe dat ik daar heel erg mee heb geworsteld: ik heb dat niet doorzien. Wat niet wegneemt dat ik vind dat er nog altijd een aantal humanitaire visa uitgereikt moeten kunnen worden. Als volksnationalist kan ik u zeggen dat ik de Koerden altijd zal steunen.”

Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) is er niet tegen om mensen te helpen, maar “met humanitaire visa ga ik niet licht om. De toekenning van zulke visa moet weloverwogen gebeuren en niet onzorgvuldig zoals in het verleden wel gebeurde.”

In 2016 werden al Koerdische strijders voor verzorging overgebracht naar België, maar het ging toen om peshmerga uit Irak.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *