: NL Taal
Het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy zei dat het vernietigen van het dubbele islamitisch-orthodoxe erfgoed van Turkije, zoals het geval is met de wens van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de Ayat Sofia in een moskee te veranderen, een klap zou zijn voor religieus pluralisme en tolerantie in het land.

En het tijdschrift vermeldde in een rapport dat de Ayat Sophia in Istanbul bijna 1000 jaar lang het grootste en belangrijkste huis van christelijke aanbidding ter wereld was, totdat het in de vijftiende eeuw werd omgevormd tot een moskee. Het gebouw is nu een museum, nog steeds vol met christelijke mozaïeken en muurschilderingen van onschatbare waarde.

Vandaag, donderdag, zal het Turkse Hooggerechtshof het verzoek van Erdogan in overweging nemen om het decreet van 1934 in te trekken dat de Hagia Sophia veranderde van een moskee in een museum. En als de rechtbank het accepteert, zal de beslissing volgens het rapport over de hele wereld resoneren.

In 2018 heeft het Constitutionele Hof het verzoek van een Turkse vereniging om de Ayat Sophia te heropenen voor moslims afgewezen.

Erdogan heeft consequent de wens geuit om de Ayat Sophia te herstellen tot zijn vroegere status als moskee, die het dient voor zijn electorale basis.

En als de rechtbank besluit de 86-jarige wet in te trekken, hopen sommige adviseurs dat er op 15 juli in de moskee gebeden zal worden, op de verjaardag van de mislukte staatsgreep tegen Erdogan in 2016.

Voor Erdogan, zo stelt het rapport, is politieke winst onweerstaanbaar en het zal een enorme symbolische stap zijn om zijn religieus nationalisme te versterken.

Maar het zal volgens het American Journal vervelend zijn voor anderen, waaronder de kleine christelijke minderheid in Turkije en miljoenen andere christenen over de hele wereld.

Volgens het rapport is de timing niet toevallig. De populariteit van de regeringspartij van Erdogan is op het laagste niveau in twee jaar, als gevolg van de krimpende economie en de gruwelijke niveaus van tirannie en corruptie, volgens het buitenlands beleid.

In zijn rapport concludeerde het tijdschrift dat er een betere manier is om de kwestie van de Ayat Sophia op te lossen. In plaats van dit slopende religieuze nationalisme zoals ze het uitdrukte, is er een mogelijkheid voor een oplossing op basis van pluralisme en kan de Ayat Sophia worden opengesteld voor zowel de islamitische als de christelijke eredienst.

De Ayat Sophia is een architectoisch meesterwerk dat Byzantijnen in de zesde eeuw hebben gebouwd en hun keizers hebben gekroond. Het staat op de Werelderfgoedlijst van de Educatieve, Culturele en Wetenschappelijke Organisatie van de Verenigde Naties (UNESCO) en is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Istanbul.

Nadade Ottomanen Constantinopel in 1453 waren binnengekomen, werd het in 1453 omgebouwd tot een moskee en vervolgens tot een museum in 1935 door een besluit van de toenmalige Turkse president van de republiek Mustafa Kemal Ataturk met als doel het “op te dragen aan de mensheid”.

https://www.alhurra.com/turkey/2020/07/02/%D8%A5%D8%B1%D8%AF%D9%88%D8%BA%D8%A7%D9%86-%D9%8A%D9%85%D8%AD%D9%88-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%A7%D8%B6%D9%8A-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B3%D9%8A%D8%AD%D9%8A-%D8%B3%D8%B1%D9%91-%D8%A7%D9%84%D8%AE%D8%B7%D9%88%D8%A9-%D9%8A%D8%AA%D8%B1%D8%AF%D8%AF-%D8%B5%D8%AF%D8%A7%D9%87%D8%A7-%D9%81%D9%8A-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%A7%D9%84%D9%85

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *